بیماری اسکب پودری سیب زمینی

به طور خلاصه:

 

·         لکه‌های کوچک گرد تیره و کمی فرورفته با حاشیه برآمده و شکافته.

·         زخم ها که در ابتدا به صورت منفرد یا دسته ای هستند به مرور زمان گسترش یافته و با پیوستن به یکدیگر سطح غده را در بر می گیرند.

علائم

بیماری اسکب پودری سیب زمینی در بخش هوایی بوته سیب زمینی علائمی ندارد. علائم اولیه در غدد سیب‌زمینی شامل ظهور جوش‌های برآمده کوچک به رنگ بنفش-قهوه‌ای با ظاهری گرد و صاف و اسفنجی می‎‌باشد. با افزایش اندازه‌ آن‌ها، زخم ها پیوسته و لکه‌های بزرگ و نامنظمی را روی پوست سیب‌زمینی تشکیل می‌دهند. با گذشت زمان زخم ها پاره شده و سبب تخریب پوست غده‌ها و ایجاد شانکرهای (زخم‌ها) چوب‌پنبه‌ای به نام جرب (اسکب) می شود. در نهایت گال‌های متورم و زگیل‌مانند سبب کاهش بازارپسندی محصول می‌شود. در خاک‌های با رطوبت بالا، لکه‌ها به سمت داخل توسعه می‌یابند و حفره‌های عمیقی را در غده شکل می‌دهند و سبب تخریب بخش عمده‌ای از بافت داخلی غده می‌شوند. این علائم در طی مراحل رشدی گیاه ادامه می‌یابد.

علت ها

عامل بیماری اسکب پودری سیب زمینی یک بیمارگر خاکزاد به نام Spongospora subterranea می‌باشد که شش سال در خاک بقا می یابد. بیماری در دماهای پایین (12 تا 18 درجه سانتیگراد) و خاک‌های اسیدی و سنگین که مستعد غرقابی شدن هستند شایع می‌باشد. همچنین دوره‌های متناوب دما و رطوبت سبب توسعه بیماری می‌شود. بذور، غده‌های آلوده، لباس و ابزارآلات و کودهای حیوانی عامل انتشار بیماری می‌باشند. آلودگی اولیه غده‌ها از طریق عدسک‌ها، چشم‌ها و زخم‌ها انجام می‌گیرد. جرب پودری سبب بیماری‌زایی در طیف وسیعی از اعضای خانواده سولاناسه (بادمجانیان) برای مثال گوجه‌فرنگی می‌شود.

کنترل ارگانیک

تاکنون روش کنترلی بیولوژیک برای این بیماری گزارش نشده است.

کنترل شیمیایی

کنترل تلفیقی با رویکرد پیشگیرانه به همراه کنترل بیولوژیک (در صورت وجود) را همیشه در نظر داشته باشید. این بیماری جز بیماری های قرنطینه ای در کشور می باشد.

اقدامات پیشگیرانه: